Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Beveik 90 proc. Afganistano moterų šeimoje patiria smurtą



Tai JT Vystymo fondo duomenys.


Antai Gulsika, trylikametė nutekinta prieš septynerius metus į Tacharo provinciją, buvo visaip ujama bei mušama. Neseniai vyro peršauta į pilvą, rankomis rinko savo žarnas, dabar ligoninėje Kabule, jos būklė sunki, daug susirgimų. Vyras areštuotas, laukia teismo.  


Penkiolikmetę Sahargulę iš Pol-e Chomri provincijos pusę metų mušė uošvis, svainiai ir svainės, ji gydyta provincijos centre Baglane nuo gruodžio pabaigos, dabar ligoninėje Kabule, sužalojimai sunkūs. Gulės tėvui mirus ir motinai vėl ištekėjus, ją išleido už vyro - pardavė jaunikio šeimai už penkis tūkstančius dolerių. Gulės vyras yra kareivis Helmando provincijoj, ruošiamasi jį suimti.


Vis dėlto po talibano laikų padaryta didelė pažanga: mokyklą lanko apie 42 proc. mergaičių, moterys sudaro net 28 proc. Afganistano parlamento - Volesi Džirgos (Wolesi Jirga) narių.      


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Erazmas Roterdamietis - literatas, vertėjas, teologas

Ėmęs studijuoti Paryžiaus universitete, Erazmas Roterdamietis (1469-1536) atsisakė sumanymo tapti teologijos daktaru - scholastiniai ginčai jam pasirodė nuobodūs. Jis pasirinko poeto, literato kelią.  Erasmus. buzzle.com  Tik vėliau lankantis Anglijoje Džonas Koletas (John Colet) jį, galima sakyti, sugrąžino prie teologijos. Po kartais tiesiog šmaikščių ginčų teologijos klausimais Erazmas pajuto jos trauką. Gal net ne tiek jį traukė pati teologija, kiek troškimas kompetentingai, su tikru išmanymu svarstyti ir komentuoti  Bibliją, tiksliau, jos mažesniąją dalį - Naująjį Testamentą - originalo kalba. Tad jis nutarė išmokti graikų kalbą, kad galėtų gilintis į šventraščio originalą, o ne vien į lotyniškąjį vertimą - vadinamąją Vulgatą. Blaiviai pasvėręs realias galimybes, hebrajų kalbos ir Senojo Testamento jis nutarė nesiimti.    Ėmęsis komentuoti Naująjį Testamentą, vėliau Erazmas panoro pataisyti seną lotynišką vertimą ir tada iš naujo išvertė NT iš